SEURUSTELU


Kaveruus, yhdessä kuljeskelu, kimpassa olo, deittailu - samalle asialle on monta nimeä. Seurustelu merkitsee eri asioita eri ihmisille. Usein tytöillä ja pojilla on erilaiset käsitykset seurustelusta. Joillekin seurustelua saattaa olla hetken yhdessäolo tai muutama tapaaminen. Joidenkin mielestä siihen tarvitaan säännöllisempää ja pitkäaikaisempaa yhdessäoloa. Ajallisesti seurustelua ei voidakaan määritellä. Seurustelusta voidaan puhua, jos kumppaneilla on tunteita toisiaan kohtaan ja he haluavat jakaa ne.

Seurusteluun voi liittyä seksuaalinen vetovoima, mutta ei välttämättä sukupuolista kanssakäymistä. Seurustella voit ilman seksiäkin. Jokainen päättää itse milloin seksiä haluaa. Jokainen määrää omaa kehoaan ja päättää kuka sitä saa koskettaa. Vaikka olisi edetty kuinka pitkälle, sinulla on aina oikeus sanoa "ei".

Ensimmäisissä seurustelusuhteissasi tärkeintä onkin läheisyys ja ystävyys. Seksin suhteen kannattaa edetä maltillisesti. Ensin tulevat käsikädessä kävely ja pussailu, ja vasta myöhemmässä vaiheessa hyväilyt ja yhdyntä. Mitään yleistä määritelmää yhdyntöjen aloittamiselle ei ole. Koskaan ei viimeistään pidä mennä sänkyyn tai olla menemättä. Tärkeintä on, että kumpikin osapuoli sitä haluaa ja että ehkäisystä on huolehdittu. Vaikka kaikki kaverit kertoisivat omista seksikokemuksistaan, ei sinun siihen tarvitse ryhtyä, ellet halua. Joillakin voi myös olla tapana liioitella seksikokemuksillaan. Usein myös kuvitellaan toiset kokeneemmiksi kuin he oikeasti ovatkaan.

Seurustelussa täytyy muistaa, että kaikki ovat yksilöitä ja varsinkin tyttöjen ja poikien toiveet, tarpeet ja odotukset voivat olla erilaisia. Siinä missä pojat ovat usein valmiita käymään suoraan asiaan, toivovat tytöt romantiikkaa, aikaa ja paljon läheisyyttä ennen seksuaalista kanssakäymistä.

Tyttöjen voi olla vaikeampaa kokeilla useita seurustelusuhteita, sillä maine menee helpommin kuin pojilla. Yhä vieläkin ovat poikien useat seurustelusuhteet ja kokeilut hyväksyttävämpiä kuin tyttöjen. On vaikeaa määritellä millä keinoin maine pysyy hyvänä. Useimmiten maine on nuorelle naiselle hyvin tärkeä, sillä se voi vaikuttaa mahdollisuuksiin seuraavan kumppanin suhteen.

Luottamus ja toisen arvostus luovat perustan hyvälle parisuhteelle. Niiden muodostumiseen tarvitaan aikaa. Eka kerta tai kuukautisten alkamattomuus eivät sulje pois raskaaksi tulemisen mahdollisuutta, joten ehkäisyasiat on syytä selvittää ajoissa. Juuri silloin tarvitaan luottamusta ja kykyä puhua asioista niiden oikeilla nimillä. On pystyttävä tekemään sekä itsenäisiä että yhteisiä päätöksiä.

Seurustelun loppuminen voi olla yhtä vaikeaa sekä jättävälle että jätetylle osapuolelle, koska harvoin rakkaus loppuu mukavasti samaan aikaan. Jos sinusta tuntuu että haluaisit lopettaa seurustelun, mutta et tiedä miten, ota huomioon ainakin seuraavat asiat:

  • kerro kumppanille, jos tunteesi ovat muuttuneet
  • kerro mitä seurustelu on sinulle merkinnyt
  • hylätty osapuoli on loukkaantunut -> ei voida ehkä heti olla ystäviä -> yrittäkää myöhemmin
  • älä aloita uutta seurustelusuhdetta siitä mihin edellinen on jäänyt
  • Joskus seurustelun loppuminen voi viedä voimat, jopa elämänhalunkin. Se on aivan normaalia ja yleensä melko nopeasti ohi menevää. Asioista olisi hyvä keskustella luotettavan henkilön kanssa, esimerkiksi parhaan ystävän. Sitä "oikeaa" ihmistä etsiessä on hyvä kohdata niitä "vääriäkin" seurustelukumppaneita, jotta sen "oikean" tunnistaminen sitten aikoinaan helpottuisi. Ilman pettymyksiä tuskin kukaan selviytyy seurusteluasioista, sillä hyvin harvoin juuri se "oikea" ihminen osuu ensimmäisellä seurustelukerralla kohdalle.